GRÄNBODA GÅRD
Instagram: @IDASALPACKOR

Vanliga frågor om alpackor

Är alpackor och lamor samma djur?

- Nej, alpackan härstammar från det vilda djuret vicunja medan laman härstammar från det vilda djuret guanaco. När dessa båda djurarter domesticerades (ca 6000år sedan) så avlades alpackan för ullens skull och laman för sina goda bäregenskaper. Alpackor är därför relativt små och fluffiga medan laman är nästan dubbelt så stor. Förutom dessa fysiska skillnader så finns det skillnader i beteenden och behov.


Kan alpackor spottas?

- Det enkla svaret är ja, men de gör de inte hela tiden. En alpacka som spottas gör det för att avvärja någonting, exempelvis en annan alpacka som är för närgången eller press när vi människor tvingar dem till saker. 


Kan man rida på en alpacka?

- Nej, alpackan är inget riddjur utan anpassad för att producera ull.


Kan man äta alpackor?

- Alpackan består precis som alla däggdjur av muskler som är teoretiskt möjligt att äta. I sydamerika där alpackan kommer från äter man säkerligen alpackor, men i Sverige är det betydligt ovanligare eftersom alpackan är förhållandevis dyr och ses framförallt som en ullproducent. Vi äter inte våra alpackor.


Varför har man alpackor?

- Den här frågan finns det många svar på. De flesta som håller alpackor gör det för att de vill ha betesdjur, ullproducenter eller sällskapsdjur, men det finns även andra exempel på varför man vill ha alpackor. Vårat varför började som ett alternativt betesdjur, men spred sig mot avel och därmed även ullproduktion. Förutom det så är alla våra alpackor unika, de har mycket personlighet och vi gillar att vara med våra djur.


Kan man ha tjejer och killar tillsammans?

- Nej, det är inte varken praktiskt eller lämpligt. En okastrerad hingst/macho kan betäcka om och om igen. Det leder eventuellt till skador på stoet/hembran, men kan också resultera i okontrollerade dräktigheter. Det i sin tur gör att kontrollen över vilka alpackor som får föl/crias ihop samt när på året är omöjligt att garantera. Så nej, det är ytterst olämpligt.


Hur många alpackor måste man minst ha?

- Om du inte har alpackor sedan tidigare så behöver du införskaffa minst tre stycken. Alpackor är ett utpräglat flockdjur som behöver sällskap hela tiden. Viktigt att tänka på vid eventuell transport, behandling eller vid annan hantering.


Vad kostar en alpacka?

- Det är svårt att precis ange, men en tumregel är 15000kr och uppåt. För ett sto/hembra med fin ull brukar prisspannet börja omkring 40000kr. Den dyraste alpackan som vi hört talas om såldes för drygt 800000kr så spannet är stort.


Hur låter en alpacka?

- Alpackan har flera läten, men det vanligaste är ett hummande läte. Vid betäckning låter hingstarna/machos lite som en trasig startmotor och vid fara kan de skrika ganska högt. Mammorna och fölen/criorna har ett speciellt lite klickande ljud mellan sig. 


Hur länge är en alpacka dräktig?

- En alpacka är vanligtvis dräktig i 11,5månad, eller 330-370dagar. Det gör att avelsarbetet behöver förberedas i tid. Vi planerar för att de alpackor som betäcks ska föla under sommarhalvåret maj-juli.